Debana

Det virket passende at mitt første innlegg på denne (i mangel av et bedre ord) “bloggen” skulle handle om momentet der man går til angrep.

I alle aspekter av livet trengs visse fysiske ferdigheter. Dette alene er imidlertid selvfølgelig ikke nok. Det kreves også mentale fakulteter for å gjøre oss i stand til å utføre det vi trenger å gjøre. Men, når jeg skriver “gjøre oss i stand til å utføre”, så handler det ikke kun om å utføre en handling mange nok ganger til at den på et vis “sitter”. Det vil gi tvilsomme resultater. Ta, for eksempel, en begynnende stand-up artist. Han har funnet seg en klesstil han trives i, han er komfortabel med utseendet og rollen han skal spille, og han har memorisert noen relativt gode historier som han kan fortelle. Vil dette gjøre ham til en superstjerne? Nei. Han trenger en strategi. Han trenger å lære timing. Han trenger å lære kroppspråk. Verdens beste vits blir ikke morsom dersom den fortelles i en monoton og kjedelig stemme. Verdens morsomste historie blir heller ikke godt mottatt dersom den fortelles i en begravelse.

I judo lærer man (hvis man er heldig og treffer en lærer eller sensei som bryr seg om teorien) at en teknikk kan brytes ned i tre distinkte faser som glir over i hverandre:

  • kuzushi
  • tsukuri
  • kake

hvorav kuzushi defineres som “balansebrudd”, tsukuri som “posisjonering”, og kake som selve kastet. Dette er ikke direkte feil (men jeg kommer sannsynligvis til å skrive flere poster om hvorfor det ikke er helt riktig heller), men all verdens forsøk på å bryte en motstanders balanse hjelper lite hvis du prøver å utføre det når han eller hun står rett opp og ned, og har kontroll på sitt eget tyngdepunkt.

Robert Frager, en professor innen psykologi og en av svært få utlendinger som hadde æren av å trene med aikidos grunnlegger Morihei Ueshiba, har ved flere anledninger uttalt at “uke is always right”Uke betyr her “den som teknikken blir utført på”, paret uke/tori (=den som utfører teknikken) går igjen i de fleste japanske kampkunster.

Han har veldig rett i sin uttalelse. Suksessfull kuzushi kommer av at man utnytter den muligheten uke tilbyr. Man ser steget i det øyeblikk det begynner, og trekker i den retningen uke på egenhånd er på vei, slik at balansen blir ytterligere forstyrret. Ikke motsatt slik at man utløser en panisk reaksjon. Med suksessfull kuzushi følger ofte en bedre posisjonering, og et godt kast. Judo er det samme som all annen menneskelig interaksjon på dette punktet.

For å trekke inn igjen parallellen til fortellingens kunst; så hadde jeg for noen år siden den store glede av å være publikum da Lewis Black gjestet Oslo. Jeg har vært en fan av hans stil siden jeg først oppdaget hans opptredener som en spesialkorrespondent på “The Daily Show”, mye fordi han er sint og bitter, men også fordi han har en svært intelligent måte å bygge opp sine historier på (noe han sannsynligvis lærte iløpet av sine år ved The Juilliard School). Han hadde en times show forberedt, men brukte også tid på å stille spørsmål ut i salen, og på å skjelle ut en stakkar som kom et kvarter for sent til forestillingen. Siden jeg gjenkjente enkelte av historiene la jeg imidlertid merke til hvordan han tilpasset dem til publikum, noe som kommer av teft og fartstid i gamet. På nøyaktig samme måte som Lewis Black håndterte publikum vil en dyktig judoka ikke bare kjøre rett på og forsøke å tvinge igjennom noe han har memorisert, men la seg lede av stemningen og ta det motstanderen byr frem av sjanser.

Hverken persepsjon til et publikum eller debana er magi. Det krever bare trening, men med et bevisst øye på hva man gjør og hvorfor noe fungerer eller ikke. Med andre ord; evnen til å behandle alt som en mulighet for læring. Litt som man må med alt her i livet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s